Her er 50 borte fra jobb hver dag: – Vanskelig å stille de vonde spørsmålene
Ingrida Grinvalde (nærmerst) og Marit Enger i jobb på en av produksjonslinjene til Nortura Rudshøgda. Foto: Jo Kjetil Heggelund
Med 50 ansatte borte fra jobb hver dag tvinges bedriften til å ta i bruk et nytt virkemiddel.
13.10.24 15:27 Jo Kjetil Heggelund (Hamar Arbeiderblad)
– Hver dag fyller vi opp en stor buss med sykemeldte, sier HR-konsulent Siri Hagen for å sette et bilde på situasjonen for Nortura-anlegget på Rudshøgda. Med sine rundt 500 ansatte er et daglig sykefravær på 50 et svært høyt tall. – Det er på gjennomsnittet for bransjen, men det er ikke innenfor de mål Nortura har for tilstedeværelse, sier Hagen. – Det gjør noe med den daglige driften. Vi sliter med å få tak i vikarer. Det ender også i overtid for å få produksjonen til å gå rundt, sier arbeidsleder Rune Fredriksen. Han forteller om at jobben på fabrikkgulvet kan være tung for mange: – Det er en fysisk og tung jobb, sier Fredriksen.
TUNGT: Rune Fredriksen er arbeidsleder på finstykke-avdelingen på Nortura Rudshøgda. Foto: Jo Kjetil Heggelund
Bruker en ukjent ordning
Nortura ønsker i større grad å hjelpe de langtidssykmeldte, de som har et gjentakende sykefravær over lang tid.
– Det er vanskelig å stille de vonde spørsmålene, innrømmer arbeidsleder Siv Anita Ringvold. Gjennom Nav finnes en litt for ukjent støtteordning: Ekspertbistand er en støtteordning som er uten kostnader for bedriften. Den kan imidlertid bety mye for både den enkelte arbeidstaker og for arbeidsgiver. Nortura har inngått et samarbeid med Bragd Utvikling for å hjelpe de som er langtidssykmeldte enten tilbake i jobb eller ta et valg om jobbskifte. – Vi ønsker å benytte oss av denne ordningen. Vi er blant de første som setter i gang en slik hjelpeordning. Hittil har vi fått godkjent alle søknadene vi har sendt inn til Nav på vegne av våre sykemeldte, sier Siri Hagen. Hun sier at Nortura jobber aktivt med sykefraværet: – Vi er veldig frampå for å se hva vi kan gjøre selv. Sakene er ulike og noen er veldig komplekse, sier Hagen.
SØKER HJELP: Rune Fredriksen (fra venstre), Marit Ophus, Lise Bratland Hansen, Siv Anita Ringvold og Siri Hagen. Foto: Jo Kjetil Heggelund
Ser etter nye muligheter
Hun er klar på at ekspertbistand fra Bragd Utvikling gir en mulighet for å se på sakene med nye øyne og at det blir tatt vanskelige avgjørelser.
Marit Ophus fra Bragd Utvikling har mange timer med oppfølging av Nortura-ansatte. Hun kobler også på sitt team med ergoterapeuter og fysioterapeuter i møtet med de langtidssykmeldte. – Vi tør nok å stille de vanskelige spørsmålene. Vår jobb er å finne styrker, interesser og kompetanse hos den som er sykemeldt. Det kan ende i en annen karriere. Det å ta et valg om å gå for en annen utdannelse kan være vanskelig. Det er vår jobb å hjelpe etter lang tids sykefravær, sier Ophus.
Kollega Lise Bratland Hansen mener ekspertbistand er et godt supplement til oppfølging av den sykemeldte: – Over tid har vi jobbet mye med arbeidsutvikling, sier hun.
Er blitt en tidstyv
For Nortura er hjelpen fra Bragd Utvikling viktig:– Langtidsfraværet er krevende for oss. Vi må følge opp den enkelte. Samtidig stjeler det tid. Det gjør at vi ikke klarer å følge opp de som faktisk er på jobb så godt som vi burde. Ved hjelp fra ekspertbistand til å senke sykefraværet kan våre ledere frigjøre tid til å følge opp alle som er på jobb, sier Siri Hagen.
​
Dette er Ekspertbistand
Ekspertbistand er frivillig sykefraværsoppfølging som gjennomføres som et samarbeid mellom ansatt, arbeidsgiver og ekstern nøytral part om videre arbeidsmuligheter for den ansatte. Målet er å finne en løsning på arbeidsplassen med tilbakeføring til egen stilling, eller annet arbeid hos samme eller annen arbeidsgiver. Vi bidrar til å avdekke og løse utfordringer som vurderes som utløsende faktor til sykefravær ved langvarige og/eller hyppige sykefravær. Ordningen er et lavterskel tilbud for ansatt og arbeidsgiver som er finansiert av NAV Arbeidslivssenter for å forebygge og redusere sykefravær i arbeidslivet kostnadsfritt for de involverte parter.
​
Les mer om Ekspertbistand her
​
​